Hedvig Eleonora kyrka

Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm

Hedvig Eleonora kyrka sedd från Sibyllegatan

Kyrkan ligger i Stockholms innerstad på Östermalm, Storgatan 7. Stadsdelen är bebyggd med flerfamiljshus från 1800-talets senare del. Direkt söder om kyrkan ligger Artillerigården, nuvarande Armémuseum, uppförd på 1760-talet och påbyggd under sent 1800-tal. Väster om kyrkan ligger Östermalmstorg med sin stora gatstensbelagda yta där torghandel och serveringar finns. Torget lades ut som en central plats redan i 1640-talets stadsplan för Ladugårdslandet.

1664 under Karl XI förmyndarregering beslutades om kyrkobygget. Uppdraget gick till stadsarkitekt Jean de la Vallée som uppgjorde ritningar. Grunden i dess åttakantiga grundplan (en för Sverige ovanlig form för en kyrka) till nuvarande kyrka lades år 1669. Arbetet avstannande dock snart pga brist på pengar och bara en provisorisk träkyrka uppfördes.

Varifrån Jean de la Vallées förebilder till kyrkan kom är oklart. Det kan ha varit renässansens bearbetning av den orientaliska oktogontypen av kyrkor men arkitekten kände också till de samtida evangeliska kyrkorna i Holland med samma disposition av kyrkorummet. Han försökte förverkliga reformerta ideal i Sverige och experimenterade med planlösningarna, troligen utan att ta hänsyn till församlingens önskemål.

1725 återupptogs byggandet efter ritningar av Göran Josuae Adelcrantz. Den nya kyrkan invigdes den 21 augusti 1737 och erhöll namnet efter Karl X Gustafs gemål: Hedvig Eleonora.

Drottning Hedvig Eleonora

Drottning Hedvig Eleonora – regeringstid 1654-1660, gift med Karl X Gustaf

1755 byggs två västtorn efter ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz.

1865–68 Byggs kupolen med lanterninen efter ritningar av Fredrik Wilhelm Scholander

1982  läggs den om med kopparplåt. Denna stora kupol liknar inte alls den låga huv de la Vallée ursprungligen ritat.

Kyrkans interiör

Altare:

1747 invigdes altare ”Det gyldene altaret”, utfört i trä av slottsbyggmästare Georg Fröman. Altaret var en gåva av brukspatronen Johan Clason. Altaruppsatsen är utförd i barockstil. Altartavlan ”Jesus på korset” är målad av Engelhard Schröder 1738 och altaruppsats ritade av Göran Josuae Adelcrantz.

Altaret

Predikstol:

1784 invigdes predikstolen. Den väldiga kolonn prydda predikstolen i nyklassisk stil är ritad av hovintendenten Jean Eric Rehn och invigdes Juldagen 1784.

Predikstolen


Orglar:

1762 byggdes fasad till orglar ritad av C.F. Adelcrantz. Själva orgel är byggda 1975-76 av Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad.

Carl Fredrik Adelcrantz orgelfasad


Glasmålningar:

1892  utfördes glasmålningar i kupolfönstren och i de stora runda fönstren. Arkitekter var A E Melander och F G A Dahl.

Glasmålning i korfönstret av Gunnar Torhamn


Klockor:

1639 göts Storklockan som har hängt i Kronborgs slott i Danmark och år 1658 togs som krigsbyte av Carl Gustaf Wrangel. Den väger fyra ton och är en av de största klockorna i Sverige.

På initiativ av kyrkofullmäktige anskaffades 1968 ett klockspel med 24 klockor. Kostnaderna täcktes genom en insamling.

Storklockan


Hedvig Eleonora kyrka har en speciell, oktogonal planlösning. Fasaderna har i stort sett fått det utseende arkitekten Jean de la Vallée avsåg, trots att kyrkan invigdes cirka fyrtio år efter hans död. Kupolen, som tillkom först på 1860-talet, kan upplevas som oproportionerligt stor i förhållande till byggnaden i övrigt men har blivit karakteristisk i stadsbilden. Scholander som ritade den var en av sin tids mest framstående arkitekter liksom de la Vallée och Adelcrantz, arkitekterna bakom planform och fasad samt gravkor.

Liksom många andra Stockholms kyrkor sägs även Hedvig Eleonora kyrka ha flera spöken, såväl inne i kyrkan som på kyrkogården. Genom kyrkan vandrar Ladugårdslandets Vita Fru som vid sin hand leder ett huvudlöst barn.

På doktor Hallmans gravhäll inne i kyrkan samlas församlingens döda läkare och deras patienter till gästabud.

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: