Stockholms historia

Lite om Stockholm och Sveriges äldre historia

Agnefit blev Stockholm

För skydda de rika områdena i Mälardalen och kontrollera trafiken mellan Saltsjön och Mälaren byggdes för ca.1000 år sedan pålspärrar (stockspärrar) runt holmen Agnefit som ledde båttrafiken genom Norrström. Pålarna/stockarna var kapade trädstammar. När man började anlägga staden byggdes också en skyddsmur av stockar. Dessa stockar vid holmen har förmodligen givit namn till staden Stockholm som kom att växa fram här.

Stockholms tidiga utveckling

Bild 1 föreställer Stockholm från före år 1200

Bild 2 från omkring år 1300

Bild 3 från omkring år 1400


Försvaret förstärks

År 1187 seglade en stor flotta med karelska sjörövare in genom Norrström och upp till staden Sigtuna – Sveriges då största och enda stad – som brändes och plundrades. En stor del av befolkningen inklusive ärkebiskop Johannes dödades. Detta enligt Olaus Petri i hans krönika ”En Swensk Cröneka” från 1530/1540-talet.

Efter denna händelse förstärktes skyddet i Stockholm med ett försvarstorn i sten som kom att utvecklas till slottet Tre kronor. Kring denna befästning började bebyggelsen att växa, och blev så småningom staden Stockholm.

Birger Jarl (statyn finns på Riddarholmen)

Stockholm blir stad

1252 hade Birger Jarl, efter blodiga strider, makten i riket Sverige. Med Stockholms strategiska läge och möjlighet till försvar och kontroll över regionen grundar han här officiellt staden Stockholm.

Han skriver ett handelsfördrag med Lübeck som gjorde att Stockholm ingick i den tyska hansan. Det innebar att tyska köpmän fick slå sig ner och driva handel i Stockholm och hit kom de stora tyska handelsfartygen för att hämta varor från Mälardalen, Bergslagen och Norrland. På bara några decennier växte Stockholm till rikets största och mest betydande stad.

Stockholms skyddsbrev

I juli år 1252 undertecknade Birger Jarl och hans son, kung Valdemar, ett skyddsbrev (sigillen hänger under brevet) för Fogdö nunnekloster i Fogdö socken nära Strängnäs. Det innebar att klostret kom under kungens beskydd och bland annat slapp betala skatt.

I detta skyddsbrev är det första gången som namnet Stockholm nämns i en skrift: ”dat Stokholmiae”.

Denna bild visar den äldsta tavlan som gjorts av Stockholm. Den är från 1535 och heter ”Vädersolstavlan”. Den är ursprungligen målad av Urban målare. Tavlan hänger i Storkyrkan i Stockholm.

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: