Festivaler

I Stockholm finns det en stor mängd festivaler som är gratis för besökarna och som är lätta att missa för de som är nya i staden och som inte tänker på att söka efter dem. I texten nedan kommer ett par av dem att presenteras. Det uppkommer dessutom nya festivaler hela tiden så det kan vara värt besväret att uppdatera sig med jämna mellanrum.

Under v 21 detta år pågår Earth Week på universitetet. De har då ett schema med workshops, föreläsningar, filmer och andra events som är gratis för alla. Man har då bjudit in personer att prata om miljövänliga förbättringar som är möjliga att genomföra, både för privatpersoner och företag. Det kan vara väldigt inspirerande att delta i deras events. Forskare från Stockholms Universitet deltar även de för att prata om nyframkommen miljövänlig forskning.

I augusti ska bl a deltagare från Earth Week ha en festival som heter FuturePerfect. Mer info om denna finns på futureperfect.se. Festivalen hålls under helgen 26-28 aug på Vaxholm.

De visar även två filmer under Earth Week varav den ena handlar om matöverskott och den andra om plast. Filmen om matöverskott visades i går kväll 21 maj och var lite jobbig att se, då även matbutiker vill gå med vinst och man då slänger flera ton mat per år trots att bäst före datumet inte har gått ut än därför att man tror att kunderna inte kommer att köpa det. Även tonvis med frukt och grönsaker slängs för att de ser fel ut eller har stått några timmar för länge på ett lager. Tomater och potatis slängs för att de har fel storlek, bara standardstorlekar får säljas.

Kulturnatta är en annan gratisfestival som är lätt att missa om man inte råkar prata med en kunnig person om denna strax innan festivalen. Denna var 21 april det här året, kl 18-24. Nära hälften av Stockholms museum har då gratis inträde, så att om man brukar undvika att gå dit för att man alltid måste betala inträde har man nu en gyllene chans att avverka en ganska stor del av dom åtminstone utan kostnad. De har även andra happenings under Kulturnatta ex teater och musikshower.

Om man gillar rockmusik finns flera festivaler som i första hand vänder sig till ungdomar, men då de är gratis för alla finns inget som hindrar att man går dit även om man är äldre. En av de större är Solna Ungdomsfestival som detta år är 16-18 juni. Det finns även andra men de går då oftast bara över en dag.

Den 12 juni, just innan, har de även ett endagsevent i Sollentuna i Edsbergsparken. Mer info om denna finns t ex här: http://www.facebook.com/events/300808406673712/

American festival som brukar hållas nära Upplands Väsby 2 – 4 juli är också gratis och väldigt trevlig om man gillar rockmusik. De brukar ha en mängd coverband som spelar från ca 12-24 alla tre dagarna. Min upplevelse av den festivalen är att de har väldigt mysig stämning där.

Vissa år har även Popaganda en gratisdag. Detta året så är det den 21 juli i Galärparken, kl 15-22. Popaganda brukar annars ha en festival som kostar sista helgen i augusti vid Eriksdalsbadet.

Detta året har Stockholm haft en Street festival i juli. Denna hör till Kungsträdgårdens arrangemang så mer om denna finns att läsa på Kungsträdgårdens hemsida.

Kulturveckan i 14-19 augusti är även denna gratis, men den verkar mer vara till för de som gillar klassisk musik. De har även en rad okända band med lite vag bakgrund som spelar, så visst, man kan hitta en del guldkorn där om man har tur. Dessa okända band har hittills spelat elektronisk musik eller indie. På fredagen brukar de spela latinamerikansk musik på det mycket lilla torget bakom Kulturhuset.

Samtidigt som kulturveckan har även Stockholms filmfestival arrangerat en sommarbio, som detta år är 15-19 augusti. Alla filmerna under denna visas utomhus och är gratis. De brukar hålla hus i Rålambshovsparken. Mer info finns på Stockholm filmfestivals hemsida.

Den 24-25 aug detta år har Södertälje en festival, Kringelfestivalen. Mer info om denna finns på http://www.facebook.com/events/452838434750970/

Andra events som är gratis under sommaren är Parkteaterns föreställningar, http://www.stadsteatern.stockholm.se/index.asp?parkteatern/parkteatern.asp&main

Datum för föreställningarna finns här: http://www.stadsteatern.stockholm.se/index.asp?parkteatern/parkteatern.asp&main

Under augusti har även Stockholm en Oktoberfest, som postas upp som gratis därför att inrädet till tältet är gratis. Men väl inne finns ingenting annat att göra än att dricka öl. De har ställt upp långa bord där de har tänkt att folk ska sitta och bälga i sig. Naturligtvis är inte ölen gratis, så jag tycker ju att det falsk marknadsföring att posta upp detta event som ett gratisevent.

Datum för detta event finns på http://www.stockholm-oktoberfest.se/

Kungsträdgården har också mycket festivaler, http://www.kungstradgarden.se/web/Hem.aspx

Fast jag måste säga att de inte brukar vara särskilt spännande. Ofta vill de bara sälja resor eller så har de montrar med info som man lika gärna kan hitta på nätet, om man vet vilka som har tänkt vara där.

Runt jul har de alltid en julmarknad på Kungsträdgården. En annan brukar finnas på Stortorget och så i ett tält på Sergelstorg.

Stockholm har även en fashionweek, http://www.stockholmfashionweek.com/aboutsfw.php

Under den del som de har i augusti, 13-19 aug detta år, brukar de dela ut goodiebags i butiker runt Östermalmstorg och har även sminkregn på Norrmalmstorg. De har naturligtvis även modeshower.

I slutet på augusti har de även ett groslch block party på söder, http://grolschblockparty.se/

Den kan vara rolig om man får en eftersläppsbiljett till festen den 19 aug. De påstår även att de ska ha många gratis spelningar på klubbar runtom på söder, men man måste nog känna folk för att veta var de är för 2011 gick jag runt och letade vid 21 tiden och kunde inte hitta någon alls.

Mera info om festivaler som är gratis finns på gratis i Stockholms hemsida, www.gratisistockholm.nu samt http://www.ilovestockholm.se/gratis_i_stockholm.asp

Förutom att många festivaler är gratis, går det naturligtvis även att ordna så att saker blir gratis mot för att man jobbar. T ex går det att höra av sig till personal som arrangerar saker på Globen och då jobba som volontär under events som de har där. Man kan även googla ifall man har något särskilt intresse för att se vilka events som arrangeras under de närmsta månaderna i Stockholm och höra med arrangörerna ifall de behöver volontärer mot fripass. Åtminstone på filmfestivaler och sport events brukar det gå att ordna. Rätt många events postas inte ut officiellt förrän just dagarna innan och då brukar det vara försent för att få jobba på dem, så av den anledningen lönar det sig att googla.

Andra intressanta siter: www.alltomstockholm.nu

Gratis museum: Stockholms stadsmuseum, Stockholms Stadsmuseum är gratis för alla. Följande museum har även de gratis entre:

Stockholms Läns Museum » Myntkabinettet » Stockholms Medeltidsmuseum » Strindbergmuseet » Riksidrottsmuseet » Vasamuseet » Armémuseum » Sjöhistoriska museet

Tekniska museet är gratis onsdagar efter kl 17

Nobelmuseet är gratis tisdagar efter kl 17

Man kan även gå på en gratis stadsvandring: Mer information: Free Tour Stockholm

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: