Konstmuseum

Artipelag

Artipelag är en privat konsthall på Hålludden i Värmdö kommun. Konsthallen öppnade 3 juni 2012 med utställningen Platsens själ. Den ägs av av Artipelag AB vilket är ett dotterbolag till Lillemor Design AB. Intendent är Bo Nilsson.

För närvarande visas utställningen Upplyst – Det elektriska ljuset som konstens fé. Denna visas fram till 20 jan. Visningen är en uppvisning av flera olika belysningstekniker. För fullständig förteckning av all konstnärer se http://www.artipelag.se/sv/utst%C3%A4llning/upplyst-det-elektriska-ljuset-som-konstens-f%C3%A9

I anslutning till konsthallen finns en restaurang, som även kommer att ha julbord fram till 22 dec. Man kommer även att ha en helgbåt med turer hit under hela december. Tiderna är anpassade efter julbordssittningarna.

Enklaste sättet att ta sig till Artipelag är med deras egen buss. De avgår främst från Vasagatan framför T centralen men det går även att hoppa på bussen vid Värmdö marknad. För tidtabell se http://www.artipelag.se/sv/hitta-hit .

Aquaria Vattenmuseum

Aquaria vattenmuseum invigdes 1991 på Södra Djurgården i Stockholm. Vattenmuseet är beläget i det gamla Wasavarvet, som var den första provisoriska utställningen för regalskeppet Vasa. Även Alkärrshallen, som är en vagnhall för Djurgårdslinjen, är belägen i dessa lokaler.

I Aquaria har man bl a gestaltat den sydamerikanska regnskogen i en levande regnskog med natt och dag, åska och regn. I vattnet finns bland annat jättemalar, stingrockor, arowanor och på land paddor och insekter.

Man visar även tropiska hav och vår nordiska miljö på Aquaria. I avdelningen för tropiska hav finns hajakvariet med revhajar, koraller, anemoner och clownfiskar samt ett korallrev med mandarinfiskar, sjögurkor, putsarräkor och jättemusslor. I den nordiska avdelningen har museet bland annat en bergsjö med röding och en laxfors.

För närvarande visas även utställningen ‘Skräpet ska upp till ytan’ på Aquaria.

Museets hemsida finns på http://www.aquaria.se/

Bonniers Konsthall

Hösten 2006 öppnades Bonniers Konsthall, belägen på Torsgatan i Stockholm. Konsthallen är upprättad med en stiftelse som Jeanette Bonnier skapade till minne av sin dotter Maria Bonnier Dahlin. Stiftelsen har årligen delat ut stipendier till unga konstnärer och har som syfte att stödja den samtida konsten.

Bonniers Konsthall är ritat av arkitekten Johan Celsing och följer Torsgatans krökning. Byggnaden är 5 våningar hög, gjord av glas och triangelformad. Chef för Bonniers Konsthall är för närvarande Sara Arrhenius.

Aktuellt: konsthallen har för andra året i rad en tävling Pocket Cinema 2013 där man söker de bästa konstverken skapade med en mobiltelefon. Bidraget ska postas senast 15 mars.

Hemsidan ligger på http://www.bonnierskonsthall.se/

Edsviks konsthall

http://www.edsvik.com/

Färgfabriken

Färgfabriken har funnits sedan 1955 och bedriver sin verksamhet i en av de gamla fabrikslokalerna i Liljeholmen. De har en bred verksamhet med ett rikt utbud av olika utställningar och aktiviteter.

För närvarande visas utställningen Stockholm on the move som handlar om Stockholms infrastruktur och samhällsplanering. Nästa utställning öppnas 6 dec och har temat upprepning, hypnos och ritual.

Mer information om Färgfabriken finns på http://www.fargfabriken.se/sv/

Grafikens Hus

Grafikens Hus i Mariefred är Sveriges enda konsthall med fokus på grafik. Den ligger nära Gripholms slott och småstaden Mariefred. Lokalerna är i en ombyggd Kungsladugård.

Konsthallen invigdes 1996. Under en stor del av 2010 har man visat en utställning i grafik av Pablo Picasso.

Under sommaren 2012 samt tre helger i december, 1-2, 8-9 samt 15-16 har man arrangerat gratisbussar dit från Klarabergsviadukten i Stockholm som avgår kl 10 och vänder tillbaka kl 16. Man har då hela dagen på sig att även

besöka Mariefred och så förstås Gripholms slott.

Gustavsbergs konsthall

http://www.gustavsbergskonsthall.se/

Konstakademien

Carl Gustav Tessin som var överintendent och hade högsta ansvaret för att bygga Stockholms slott inrättade en tecknarskola 1735 benämnd Kongliga Ritakademien. I samband med att tecknarskolan startades bildades även Konstakademien, med syftet att befrämja konsten i Sverige. Visionen var en akademi efter en fransk förebild. Till grundarna räknas även den franske konstnären Guillaume Thomas Taraval som undervisade en liten grupp i teckning på denna tecknarskola samt Carl Hårleman.

Kongliga Ritakademien ändrade namn 1766 till Kongliga Målar- och bildhuggarakademien. Gustav III skrev de första stadgarna 1773. Förebilden var den franska konstakademien.

1978 skildes Kungliga konsthögskolan ut från Konstakademien, men först 1955 hade all undervisning flyttats till Skeppsholmen.

I mitten på februari hålls Market på Konstakademien, med syftet att visa fram ett stort antal okända konstnärer.

Mer information om Konstakademien finns på http://www.konstakademien.se/

Kulturhuset

Kulturhuset, belägen mitt på Sergels torg, invigdes 1974. Tanken att bygga ett kulturcentrum mitt i centrala Stockholm uppstod från planen att motverka stadens växande kommersiella krafter. År 1965 utlyste staden en arkitekttävling som vanns av Peter Celsing.

Dagens Kulturhus består dels av Lava för ungdomar, av flera gallerier bestående av Lilla Galleriet på bottenplan samt Galleri 3 på plan 3 och Galleri 5 på plan 5. Där finns även en biosalong och teatrar. På flera av våningarna har de caféer och på bottenplan finns ett bibliotek. Med jämna mellanrum har de även happenings i Kulturhuset, mer om det finns att läsa på Kulturhusets egen hemsida http://kulturhuset.stockholm.se/

Liljevalchs konsthall

Liljevalchs konsthall invigdes 1916. Byggnaden är konstruerad efter ritningar av arkitekten Carl Bergsten, och räknas till den moderna arkitekturens genombrottsverk i Sverige. Liljevalchs tillhör sedan 1974 Stockholm stad, och leds sedan 2008 av Mårten Castenfors.

Konsthallen är finsierad med arvet från industrimannen Carl Fredrik Liljevalch, d.y.. Man visar främst samtida verk, som består av konst, skulptur, installationer men även hantverk. Sedan 1921 hålls årligen Vårsalongen, vilket utgörs av verk från allmänheten eller icke kända konstnärer. Vårsalongen är därmed en möjlighet för allmänheten och okända konstnärer att visa och sälja sina verk.

För pågående utställningar se Liljevachs hemsida, http://www.liljevalchs.se/


Magasin 3

Magasin 3 grundades 1987 och har blivit en av de viktigaste aktörerna på den nationella samtidskonstscenen med presentationer av internationellt etablerade konstnärer. Konsthallen är privat och dess chef har varit David Neuman sedan grundandet. Verksamheten drivs av koncernen Proventus AB och har sedan starten funnits i ett av de gamla lagerhusen från 1930 i Stockholms frihamn.

Förutom utställningar har Magasin 3 även föreläsningar som fördjupning till utställningarna.

Just nu visas bl a Anton Hennings första soloutställning Too Much Skin, Taste & Turpentine, vilket är den största utställning Magasin 3 har gjort av en enskild konstnär. De pågående utställningarna visas fram till 9 december.

För aktuell info om konsthallen se här: http://www.magasin3.com/

Marabouparken

Marabouparken består av en skulpturpark samt en konsthall i Sundbyberg. Marabou förvärvade denna tomt 1916. De ordnade så att denna park blev en rekreationspark för anställda. År 2006 köpte Sundbybergs stad tillbaka parken, vilka sedan ordnade så att en underjordisk konsthall byggdes 2009.

Parken har en hemsida här: http://marabouparken.se/

Moderna Museet

Moderna museet invigdes den 9 maj 1958 i exercishuset på Skeppsholmen. Museet visar svensk, nordisk och internationell modern och samtida konst. Samlingarna består av måleri, skulptur, skulptur och konstfilm.

1994 flyttade Moderna sin verksamhet till SpårvagnshallarnaBirger Jarlsgatan, medan man uppförde en ny byggnad på Skeppsholmen. Den nya byggnaden ritades av den spanskearkitektenRafael Moneo och invigdes 1998.

På grund av mögelskador var museet en tid utlokaliserat till Klarabergsviadukten 61. Den 14 februari 2004 återinvigdes museet på Skeppsholmen.

Museet har för närvarande fri entré till samlingen på plan 4 fredagar kl 18-20. Den fria entrén fortsätter under hela 2013.

Mer info om museet finns på http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/

Naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet är ett biologiskt och geologiskt museum som etablerades 1819. Den nuvarande museibyggnaden skapades av arkitekt Axel Andberg och invigdes 1916. Museet består även av Cosmonova, samt ett planetarium och är Sveriges största museibyggnad.

Museets samlingar består av flera mineralsamlingar, hovmarskalken friherre Charles De Geers stora entomologiska och andra zoologiska samlingar (1778) samt provinsialläkaren L. J. Montins herbarium (1785). Under Quensels tid tillkom genom kungligt beslut (1801) naturaliesamlingar, som tillhört drottning Lovisa Ulrika och som hade förvarats på Drottningholms slott.

Hovmarskalken friherre Gustaf von Paykull har även som gåva till staten erbjudit sina rika zoologiska samlingar förvarade på Vallox-Säby i Uppland omkring år 1818.

Museet hette från början Zollogiska museet men ändrade namn 1841 till Naturhistoriska museet.


Museet har permanenta följande samlingar:

4 ½ Miljarder år – En utställning om dinosaurier och skapandet av jorden

  • Den mänskliga resan – En utställning om människans historia
  • Den sinnrika människan – En utställning om människokroppen
  • Liv i vatten – En utställning om allt från stora valar till små plankton
  • Livets mångfald – En utställning om livet, möt kräldjur, insekter och däggdjur
  • Natur i Sverige – En utställning om djurens beteende samt samspelet i den svenska naturen
  • Polartrakterna – En utställning om livet i den vita världen, Arktis och Antarktis
  • Skatter från jordens inre – En utställning om mineralens mystik, långväga meteoriter och gnistrande ädelstenar
  • Uppdrag: KLIMAT – En utställning om framtidens klimat och dess konsekvenser

Mera om pågående projekt finns att läsa på museets hemsida http://www.nrm.se/

Nordiska museet

Nordiska museet byggdes mellan 1889 och 1907 efter ritningar av arkitekten Isak Gustaf Clason. Museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. I samlingarna finns idag över 1,5 miljoner föremål. Det är beläget på Djurgården, precis intill Vasamuseet samt Junibacken och Vin och Spritmuseum.

Museet har samma grundare som Skansen, Artur Hazelius. Mer än 30 000 föremål som idag är placerade på Skansen tillhör egentligen Nordiska museet.

På Nordiska museet brukar man även ha Chokladfestivalen varje år i oktober. Mer information om denna finns här: http://www.nordiskamuseet.se/category.asp?cat=412&catname=WWW.Chokladfestival&topmenu=142

Hemsida: http://www.nordiskamuseet.se/

Tekniska Museet

Tekniska museet är ett teknikhistoriskt museum som grundades 1923. Det har fått statliga anslag sedan 1965.

I museets utställningar ingår 100 innovationer, Christopher Polhem – tillbaka till framtiden, Spelet om energin, Teknorama Sport, Teknorama på rymmen och Leklabbet. Det finns också en gruva, en modelljärnväg skapad av Uno Milton, Lars Magnus Ericssons styrelserum från 1903 och Kvinnors uppfinningar, där det presenteras ett 50-tal kvinnor som arbetar och verkar idag och några kvinnliga uppfinnare ur historien.

Man planerar även ett Science Center till 2013. Teknorama som öppnades 1985 är annars Sveriges första science center. Dagens Teknorama består av två utsällningar – Teknorama Sport och Teknorama på rymmen.

Länk till Tekniska museet finns här: http://www.tekniskamuseet.se/

Upplands Väsby konsthall

Bedrivs i en f d industrilokal. Hemsida: http://www.vasbykonsthall.com/

Vin och Sprit museum

Vin och sprit museet inhyser tre utställningslokaler. Museet öppnade på Dalagatan 100 1967, men flyttade i maj 2012 till Djurgården. I Spritmuseum visas bland annat den av staten skänkta Absolut Art Collection, en samling på 850 konstverk från 1986 och framåt för Absolut Vodka av Andy Warhol och 550 andra kända konstnärer.

Se även http://spritmuseum.se/

Östasiatiska museet

Östasiatiska museet är ett av de fyra världskulturmuseerna. Museet är beläget vid Tyghusplan på Skeppsholmen. Det etablerades 1963 och har ett av Europas mest omfattande samlingar av kulturföremål från Kina, Japan, Indien samt andra delar av Asien.

Huvudbyggnaden är flottans gamla tyghus som var färdigbyggt 1704. Ritningarna gjordes av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d y. Byggnaden har använts som stall för Karl X11 drabanter, men den södra delen byggdes om 1724-28 och har använts som förråd av tygmateriel, därav namnet. Ännu en våning har byggts på i mitten på 1800-talet. Slutligen har man byggt om lokalerna invändigt i början på 1960-talet.

Under museet har man anlagt ett bergrum i början på 1940-talet så att marinchefen och hans stab skulle ha någonstans att ta vägen i händelse av krig. I början av 2010-talet har man gjort iordning bergrummet till utställningslokal för specialutställningar. Bl a har man här visat delar av Terrakottaarmén med 315 föremål.

Östasiatiska museet bedriver även vetenskaplig forskning, utgivning av publikationer samt pedagogisk verksamhet.

Se även http://www.alltomstockholm.se/scenkultur/article4061139.aos#xtor=AD-500-%5Balltomstockholm%5D-%5B%5D-%5BTextlank%5D-%5Baftonbladet%5D-%5B%5D-%5B%5D

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: