Stadsvandringar

Stadsvandringar

Djurgården

Djurgården måste vara Stockholms populäraste vandringsstråk, om man inte räknar innerstaden. Man kan då t ex börja gå från Djurgårdsbron längst vattnet mot Gröna Lund, där man då kommer att passera båtmuseerna, ett dykarmuseum samt Vin och Sprithistoriska museet. Just innan Gröna Lund hittar man Aquaria, där de har samlat tropiska fiskar samt byggt egna regnskogar. Alldeles intill Aquaria ligger Liljevachs konsthalll, som oftast är mycket populär. Precis bakom dessa finns sedan Gröna Lund och på andra sidan gatan Skansen

Man kan även ta spårvagn nr 7 till Waldemars Udde, och sedan börja sin Djurgårdsvandring därifrån. Till vänster ligger då Rosendals slott samt Rosendals trädgård.

Går man istället åt höger kan man följa vattnet nära 2 km, tills man kommer till ett galleri som dessvärre är stängt lördagar. Man passerar då även förbi en väldigt lyxig båthamn. Naturligtvis finns flera caféer och restauranger lite varstans så man behöver inte sakna mat och fika på denna vandring.

Midsommarkransen söder om Liljeholmen är ett väldigt trevligt och vackert område. Om man kliver av i Midsommarkransen och svänger höger från t baneutgången och går längst Svandammsvägen kommer man snart till ner till Svandammsparken. Fortsätter man rakt över parken kommer man till Aspudden, även det ett trevligt område i södra Stockholm. Svandammsparken brukar vara väldigt populär på sommaren så jag skulle hellre rekommendera att man köpte med sig fika och hade picknick där än att man sätter sig på något av caféerna i Midsommarkransen eller Aspudden.

Österlånggatan i gamla stan har en rad mindre gallerier som kan vara trevliga att besöka. Går man i gamla stan lär man knappast sakna caféer heller, det måste vara cafétätast i hela Stockholm. Det beror mera på vad man prioriterar, om man föredrar de som är mest populära vilka är de på Stortorget samt längst ner på Västerlånggatan, eller om man vill ha mera utrymme vilket finns på de caféer som är närmast T Gamla Stan. De billigaste fiken är dels Stadsmissionens eget cafée samt det som ligger på Svartmangatan till höger om Stadsmissionen.

Med start från T Slussen kan det vara en ganska intressant upplevelse att söka sig till bakgatorna t ex Östgötagatan , som går parallellt med Götgatan söderut. Man kommer då att passera förbi flera gallerier (igen), bl a det på Hökensgata 11 och senare då man har nått fram till Bondegatan kan man titta in på nästa parallellgata Södermannagatan och galleri Darling som finns där. När man väl ha nått ner till Bondegatan finns massor av caféer och matställen som är väl värda ett besök och som bara stockhomare verkar känna till. 

Hornsgatan kan vara en riktigt spännande vandring för den oinvigde. Om man börjar gå från Slussen kommer man först att möta en rad gallerier, som alla verkar ha samlats på ett litet område av Stockholm. De har vernissage minst var tredje vecka så det är relativt ofta en ny utställning eller flera nya som man kan titta på där. Nära t Mariatorget finns en riktigt trevlig videobutik där de är mycket uppdaterade om nya filmer som har kommit. Strax intill finns också flera exotiska butiker, bl a afrikanska konstverk samt turkiska mattor.

Mellan T Mariatorget och t Zinkendamm anser jag mest utmärkande är en gedigen hälsokostbutik, och några meter från denna butiken Hälsokällan som påminner väldigt om Drottninggatans Vattumannen. Precis bredvid finns en kinesisk butik som säkert kan vara spännande. Tvärs över gatan finns en McDonalds samt en vegetarisk restaurang och café som jag gärna skulle besöka någongång. Folkoperan ligger också alldeles intill.

Sedan mellan t Zinkensdamm och t Hornstull händer egentligen inte så mycket. Det finns en indisk restaurang nära t banan och tvärs över gatan ligger en thai massage studio. Om man fortsätter att gå finns mest sånt som passar för fastboende, t ex flera gym. Det finns även ytterligare en hälsokostbutik nära t Hornstull. Men för mera action kan man lika gärna vända vid t Zinkensdamm. 

 

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: